söndag 11 december 2011

Nya mätningar, nytt EU, ny bok?

Vi försöker att inte kommentera opinionsmätningar i tid och otid, men när 88 % av svenskarna säger nej till EMU är frestelsen svår att motstå. Och när när vi ändå håller på kan man ju inte förbigå att 80 % av norrmännen nu säger nej till EU-medlemskap.

EU:s regeringschefer har precis genomförs 2011 år decemberkristoppmöte, och det är fortfarande oklart vad besluten innebär. Men det verkar inte som att de enats om något som kan lösa eller ens lindra Eurolands långsiktiga problem. Just nu handlar det i första hand om att köpa tid.

Tidningen Economists EU-positiva Bagehot-kolumn har förresten en intressant analys av EU-toppmötet, som hävdar att besluten på sikt kommer att leda till att Storbritannien slutar vara medlem i EU. Han beskriver det inte om det som något som bör undvikas, utan som något beklagligt som troligtvis kommer att hända:
BRITAIN did not walk out of the EU last night. But let there be no doubt about it: we have started falling out.
Den analysen förutsätter dock att EMU kommer att klara sig i längden, vilket inte verkar alltför sannolikt. Men det säger något om det enorma skifte som skett i EU-debatten de senaste åren.

Vår bok "Imperiet - en studiebok om EU" är fortfarande aktuell, men det har hänt en hel del sedan våren 2009. Det känns som att det börjar bli dags för en nyutgåva.

Om inte annat så behövs det ett nytt kapitel om EMU.

Inga kommentarer: